REZOLUŢIA UNIUNII JURIȘTILOR DIN ROMÂNIA
Având în vedere că Adunarea generală a Uniunii Juriștilor din România reunește reprezentanți ai tuturor categoriilor de juriști-magistrați, avocați, notari publici, consilieri juridici, executori judecătorești și a altor profesii juridice.
Considerând că opera de înfăptuire a justiției revine tuturor oamenilor legii, alături de magistrați, un rol important având reprezentanții profesiilor juridice liberale-avocați, notari publici, consilieri juridici, executori judecătorești, mediatori- care sunt parteneri ai justiției,
Ținând seama de faptul că modernizarea și profesionalizarea actului de justiție trebuie să constituie, în continuare, un obiectiv prioritar în evoluția societății românești,
Adunarea generală a Uniunii Juriștilor din România adoptă prezenta
REZOLUŢIE:
1. Adunarea generală a Uniunii Juriștilor din România consideră că principala finalitate a activității de modernizare și profesionalizare a actului de justiție trebuie să fie consolidarea supremației legii prin înfăptuirea promptă, eficientă și echitabilă a actului de justiție.
2. Adunarea generală a Uniunii Juriștilor din România consideră că magistrații, în virtutea faptului că în procesul înfăptuirii actului de justiție interpretează și dezvoltă norma de drept, stabilesc standarde în societate. Ei se conduc după valori etice fundamentale între care independența, imparțialitatea și integritatea ocupă un loc esențial. În consecință, corpul magistraților va acționa în continuare pentru diminuarea erorilor și disfuncționalităților menite să conducă la scăderea nemulțumirilor ce încă se mai manifestă față de funcționarea sistemului judiciar. În acest scop, Uniunea Juriștilor din România se alătura eforturilor societății civile, acționând, și pe viitor, pentru îmbunătățirea legislației privind organizarea judiciară în acord cu realitățile sociale și economice prezente ale societății românești.
3. Adunarea generală a Uniunii Juriștilor din România consideră ca avocații îndeplinesc un rol esențial în realizarea actului de justiție prin activitatea de reprezentare, cu mijloace juridice specifice, a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice în raporturile cu autoritățile publice, instituțiile și cu orice persoană română sau străină. În acest scop, Uniunea Juriștilor din România va acționa pentru apărarea și promovarea intereselor profesionale ale avocaților, precum și pentru îmbunătățirea legislației privind realizarea liberului acces la justiție și pentru un proces echitabil.
4. Adunarea generală a Uniunii Juriștilor din România consideră că notarii publici, deși nu sunt funcționari publici, realizează un important serviciu public. Ei acționează pentru asigurarea nevoilor persoanelor fizice și juridice în constatarea raporturilor juridice, precum și pentru exercițiul drepturilor și pentru ocrotirea intereselor beneficiarilor de servicii notariale. În acest sens, Uniunea Juriștilor din România va acționa pentru apărarea și promovarea intereselor profesionale ale notarilor, menite să evidențieze caracterul liberal al acestei profesii.
5. Adunarea generală a Uniunii Juriștilor din România consideră că și consilierii juridici și-au intensificat eforturile pentru creșterea calității actului de consultanță și asistentă a persoanelor pe care le reprezintă. În acest scop, Uniunea Juriștilor din România va acționa pentru întărirea colaborării consilierilor juridici cu celelalte profesii juridice, precum și a formelor de organizare și asociere stabilite prin statutul profesiei.
6. Adunarea generală a Uniunii Juriștilor din România consideră că executorii judecătorești și-au intensificat preocupările pentru creșterea calității actului de executare a măsurilor dispuse prin hotărârile judecătorești și prin alte titluri executorii. În acest sens, Uniunea Juriștilor din România va acționa pentru apărarea și promovarea intereselor profesionale ale executorilor judecătorești, în așa fel încât executarea silită să își realizeze menirea de instituție procesuală de maximă importanță într-o societate democratică.
7. Adunarea generală a Uniunii Juriștilor din România își exprimă speranța că, în perioada ce urmează, înfăptuirea actului de justiție se va realiza mai aproape de nevoile celor pe care îi slujește. Un celebru dicton afirmă: “Justiția nu numai că trebuie înfăptuită, dar este necesar să se și perceapă acest lucru”. Este un deziderat către care trebuie să tindă profesiile juridice care, împreună, pot forma o autentică “casă comună a justiției”, ce trebuie să îi cuprindă pe toți oamenii legii.